Overzicht van bouwkundige begrippen met de betekenis

In de bouw worden veel bouwkundige begrippen toegepast. Ook bij het architectenbureau is dit het geval. Deze vaktaal is ingeslepen bij de mensen in de bouw werken. De meeste mensen die gaan nieuwbouw hebben hier weinig of geen ervaring mee. Als u gaat nieuwbouwen zou het zo kunnen dat er termen zijn die u niet begrijpt. Of dat u deze verkeerd interpreteert. Zo kunt u denken dat de term behangklaar betekent dat er behangen is. Terwijl de term betekent dat de wandafwerking geschikt is om behangen te worden. Of dat er staat dat de fundering op staal wordt uitgevoerd. Hiermee wordt bedoelt dat de fundatie bestaat uit betonstroken die als fundatie worden gebruikt. De fundatie ligt dus niet op staal, maar gewoon op zand. Onderstaande lijst helpt u inzicht te geven als u tegen dergelijke termen aanloopt.

De onderstaande lijst dekt een groot deel van de woorden die u tegen kunt komen. Hierdoor kunt u handig zoeken naar termen die u tegenkomt.  Het kan dat er termen zijn die u in het bouwproces bij 01 Architecten tegenkomt die niet beschreven staan. Mocht dat het geval zijn, dan horen we dat graag zodat we u en de mensen na u met de zelfde vraag verder kunnen helpen. En mocht u geen klant zijn bij 01 Architecten maar wel een tip hebben over iets wat er niet bij staat, dan kunt u ons mailen op info@01architecten.nl zodat we u en onze klanten verder kunnen helpen.

Bouwkundige begrippen:

Onderstaande bouwkundige begrippen zijn beknopte weergaves en vrije interpretatie. Ze zijn bedoeld ter verduidelijking maar er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

AanneemsomHet bedrag waarvoor de bouwer de opdracht aanneemt.
AanbestedingHet aanvragen van de prijzen bij verschillende bouwers, waarbij vooraf aangegeven is wat er gebouwd wordt (tekeningen en tekstueel document) en er gebruikelijk op  basis van laagste prijs gekozen wordt voor de bouwer (de gunning).
BehangklaarDe wanden zijn geschikt voor behang. Dat betekent dat de wand vlak is, maar niet helemaal opgevuld hoeft te zijn (er kunnen luchtbellen zichtbaar zijn). Dit in tegenstelling tot sausklaar.
BestekOmschrijving en tekenwerk van een bouwwerk. Veelal met het doel om de prijsvorming definitief te maken. Het bestek bestaat uit een getekend deel en uit een geschreven deel. Het getekende deel kan door 01 Architecten worden uitgevoerd. Het geschreven deel wordt door een bouwbegeleider / bestekschrijver uitgeschreven.
BestemmingsplanDe bestemmingsplan regels en de bestemmingsplan kaart waarin de voorschriften die gelden op de bouwlocatie zijn vastgelegd.
BestemmingsplankaartDe visuele weergave (tekeningen)  van de locatie waarin onder andere het bouwblok en de kadastrale grenzen zijn weergegeven.
BestemmingsplantekstDe tekst die hoort bij de bestemmingsplan kaar. Gezamenlijk vormt dit het bestemmingsplan.
BeeldkwaliteitplanHet document waarin de eisen ten aanzien van de uitstraling/ vormgeving zijn vastgelegd.
Blind bevestigdEen manier van bevestigen waarbij vanaf de zichtzijde niet te zien is hoe het bevestigd is.
BouwbegeleiderDe persoon die uw begeleid tijdens de bouw. Daarbij wordt vaak een splitsing gemaakt tussen de bouwvoorbereiding (tot en met de prijsvorming) en de begeleiding van de werkelijke bouw.
BouwkostenDe kosten die nodig zijn om te bouwen. Gebruikelijk wordt hiermee de aanneemsom bedoelt. In een enkel geval wordt gedoeld op de stichtingskosten.
BouwteamHet proces waarbij in een vroegtijdig stadium (voordat het gehele ontwerp is uitgekristalliseerd) een bouwer (en onderaannemers) betrokken wordt en de inbreng van de bouwer ook sturing geeft aan de te maken keuzes.
BreedplaatvloerEen vloer die tijdens de bouw wordt afgestort met beton. Hierdoor werkt de vloer als 1 plaat / 1 geheel waardoor er geen onderlinge zittingsverschillen zijn in de vloer en de onderzijde van de vloer vlak afgewerkt kan worden zonder dat er scheuren ontstaan tussen de vloerplaten.
CalculatorDe persoon die een calculatie maakt (extern adviseur).
CalculatieEen weergave van de te verwachten prijs. Dit kan bijvoorbeeld een elementenraming zijn (calculatie op elementen zoals daken, wanden kozijnen etc) of een detailbegroting op regelniveau (behoorlijk precieze calculatie)

Een calculatie is niet het zelfde dan een bouwkostenraming (is een ruwe schatting), een prijsindicatie (is ook een ruwe schatting) of een elementenraming.
ConstructeurDe persoon of organisatie die de constructie van het bouwwerk doorrekent. De constructieve berekeningen vormen een onderdeel van de bouwvergunning. Ze moeten daarnaast ook gemaakt worden voor vergunningvrije bouwerken.
DetailEen fragment van een onderdeel wat veelal schaal 1 op 5 of schaal 1 op 10 is uitvergroot.  Dit kan bijvoorbeeld de aansluiting van het kozijn met de muur zijn. Hierdoor ziet u beter hoe de uitstraling wordt, kan de bouwer zien hoe het onderdeel technisch is opgebouwd.
Definitief ontwerp (DO)Het ontwerp wat definitief is en wat gereed gemaakt kan worden om voor een bouwaanvraag/ omgevingsaanvraag ingediend te worden.
ElementenbegrotingEen begroting waarbij de afzonderlijke onderdelen (elementen) begroot (gecalculeerd) zijn. Deze stap is minder gedetailleerd dan een begroting of calculatie, maar gedetailleerder dan een (bouwkosten)raming.
Fundering op staalDe fundatie wordt gevormd door een strook beton die afdraagt op de grond.
GunningHet moment waarop de bouwer de opdracht krijgt (de opdracht gegund wordt).
Grootformaat dakpanEen pan die ten opzichte van het gemiddelde groot is. Hierdoor hoeven er minder dakpannen gelegd te worden per vierkante meter.
Halfsteens verbandEen metselwerk verband waarbij de stootvoegen iedere laag metselwerk verspringen.
HandvormEen baksteen met een ruwer uiterlijk. Van oorsprong werd de klei voor de steen met de hand in een mal gedrukt
InhoudHet volume van een gebouw in kubieke meter uitgedrukt. De bepaling van de inhoud varieert.
Kadastrale kaartDe kaart van het kadaster waarop de eigendomsgrenzen (met een bepaalde maattolerantie) zijn weergegeven.
KanaalplaatvloerEen vloer die van beton gemaakt is en waarbij cirkelvormige kanalen in de lengterichting van de vloer lopen (ten behoeve van gewicht en materiaalbeperking).
KeramischGebakken. Het product is gemaakt van klei en daarna verhit in de oven. Hierdoor is het gebakken en veelal harder dan betonproducten. Daarnaast treed er geen verdere krimp op.
KuubDe inhoud van 1 x 1 x 1 meter (1 kubieke meter)
LaagEen horizontale lijn met bakstenen die boven en onder met een voeg gescheiden is van de volgende laag.
LagenmaatDe hoogte van een vermetselde steen inclusief de voeg eronder. De lagenmaat varieert per woning en wordt veelal afgestemd op de hoogte van de kozijnen.
LateiEen element wat de bovenliggende krachten opneemt. Een latei kan van steen, staal of ander draagkrachtig materiaal gemaakt zijn en wordt veel toegepast boven raamopeningen.
LintvoegDe horizontale voeg (die een horizontale lint vormt).
Omgevingsloket (OLO)De digitale plek waar een omgevingsvergunning aangevraagd kan worden.
Opdek deurEen deur die gedeeltelijk in het kozijn maar vooral op het kozijn valt.
OVH dakpanDe Opnieuw Verbeterde Hollandse dakpan. Dit is de pan die na de VH pan (de Vernieuwde Hollandse pan) op de markt kwam. De OVH pan heeft betere aansluitingen tussen de dakpan waardoor inwateren tussen de dakpannen beter voorkomen wordt.
PerspectiefEen platte weergave van een 3D beeld. Bijvoorbeeld een aanzicht van een schetsontwerp.
PlintAfhankelijk van de context kan hiermee een bedoelt worden:
* aan de buitenzijde van de woning de onderkant van de woning (die dan vaak ook trasraam wordt genoemd als deze in een andere kleur is gevoegd)
* een (veelal houten) lat in de overgang tussen wand en vloer
* een rand die de overgang tussen plafond en dak bedekt (plafondplint)
PorissoEen gebakken (binnen)wand product met een dichtere structuur dan SBS stenen. Daarmee heeft het ook een grotere dichtheid. Porisso wordt vaak als eerste onderrand toegepast zodat een plint hieraan makkelijker te bevestigen is.
PrijsvormingstekeningenTekenwerk waarop de bouwer zijn prijs kan bepalen.
Raming van de bouwkostenEen indicatie van de bouwkosten. Deze indicatie is minder specifiek dan een begroting.
RollaagBakstenen die niet liggend maar staand verwerkt worden.
StichtingskostenDe kosten die nodig zijn om de woning te stichten. Dit zijn de bouwkosten van de woning, maar ook de legeskosten, kosten van de architect en andere bijkomende kosten.
Stompe deurEen deur die in het kozijn valt (in tegenstelling tot een opdek deur).
StrokenfundatieFundatie die in de vorm van een strook wordt aangebracht. Ook wel fundatie op staal genoemd.
TrasraamDe onderste rand stenen die veelal een donkerder kleur heeft dan de stenen die erboven worden toegepast. Van oudsher waren dit stenen die harder gebakken waren (en daardoor donkerder waren geworden) waardoor ze minder of geen optrekkend vocht doorlieten.
SBS stenenSnel Bouw Stenen. Dit zijn gebakken stenen met rood uiterlijk. Ze zijn grotendeels hol.
SausklaarDe wanden worden vlak en vol afgewerkt. Ze zijn klaar om gesausd te worden.
Schetsontwerp (SO)Het ontwerp van uw woning/ gebouw wat na het 1e gesprek wordt gemaakt.
SituatieEen overzichtstekening van uw perceel waarop de bebouwing zichtbaar is.
StootvoegDe verticale voeg tussen 2 stenen.
StrekDe lengte van een steen. Dit is bij een waalformaat steen circa 21 cm.
Vergunningvrij bouwenDe mogelijkheid om op een perceel, onder de voorwaarde die de landelijke overheid stelt, een bouwwerk op te richten zonder daar verder een (bouw)vergunning voor aan te vragen. Het kan dus zijn dat een perceel meer bebouwingsmogelijkheden bied dan het bestemmingsplan omschrijft.
WaalformaatDe meest gebruikte afmeting van een baksteen. De lengtemaat hiervan is circa 21 cm. De hoogte is circa 5 cm.
WelstandHet zelfstandig functionerend adviesorgaan wat richting de gemeente advies uitbrengt over de beeldeisen die gesteld worden.
WelstandsnotaDe formulering van de eisen van de welstand voor een bepaalde locatie.
WerktekeningenTekeningen die bedoelt zijn ten behoeve van de uitvoering van de werkzaamheden. Dit kunnen productietekeningen van bijvoorbeeld kozijnen of vloeren zijn, maar ook tekeningen om de bouw uit te zetten. Prijsvormingstekeningen zijn geen werktekeningen. Bouwaanvraag/ omgevingsvergunningstekenwerk is ook geen werktekening.
WildverbandEen metselwerk verband waarbij de stenen willekeurig worden geplaatst. Om de willekeurigheid te garanderen zijn hier wel regels aan verbonden.