Neem contact met ons op >
 

Aarbevings bestendig bouwen

Aardbevingsbestendig bouwen architect Groningen nieuwbouw

Aarbevings bestendig bouwen

01 Architecten maakt ontwerpen zodat aardbevings bestendig bouwen mogelijk is. We ontwerpen woningen door heel Nederland. Zo ook in het noorden van Nederland. In de regio Groningen gelden strengere eisen ten aanzien van de constructie van een woning. Hier moet aardbevingsbestendig worden gebouwd.

 

nieuwbouwen aardbeving ervaren architect

 

Manieren om aardbevings bestendig te bouwen

Er zijn verschillende principes waarop aardbevings bestendig bouwen gebaseerd kan worden. Het is belangrijk dat er tijdens een aardbeving voldoende lang een veilige situatie blijft. Een aantal punten die hierbij worden toegepast:

  • bouwen met een massieve kern
  • bouwen met lichte materialen
  • bouwen in houtskeletbouw

Nieuwbouw in Schildwolde

Momenteel wordt er gewerkt aan de realisatie van een fraaie villa in Schildwolde. Deze woning is voorzien van een massieve kern die doorloopt vanuit de kelder tot aan de 1e verdieping. De verdieping is opgebouwd uit houtskeletbouw.

In het geval van een trilling beweegt het volume rondom deze stijve kern. De krachten worden via deze kern weer afgevloeid richting de aarde. De massieve kern is gecombineerd met een stabiele, zware kelder.

Nieuwbouw in Loppersum

Een andere woning waar we momenteel aan werken wordt in Loppersum gerealiseerd. Deze woning heeft geen massieve betonnen kern, maar wordt op een betonplaat gebouwd. De volledige woning wordt in houtskeletbouw opgetrokken.

Mocht er een aardbeving plaatsvinden, dan is de stabiele, massieve schijf die onder de woning zit het element waarin de energie van de trilling wordt opgenomen. Niet de weerstand tegen de trilling, maar de flexibiliteit van de constructie erboven zorgt ervoor dat de woning een beving kan doorstaan

De uitstraling van de woning is traditioneel. Dit komt omdat we gekozen hebben voor toepassing van steenstrips. Na een beving blijft niet alleen de woning staan, maar zijn er ook geen scheuren in de wanden te zien.

nieuwbouwen Loppersum aardbeving architect

 Wilt u ook nieuw bouwen in een gebied met verhoogd risico op aardbevingen, dan helpen we u graag verder. Neem contact op met 1 van onze architecten en laat u adviseren.