Nieuws

Bouwen zonder gasaansluiting

Verbod op gasaansluiting

Het is nog 1 maand toegestaan om nieuwbouw woningen (en kleinverbruikers) aan te sluiten op het gasnetwerk. En daarna worden alleen in uitzonderingssituaties gasaansluitingen nog toegestaan in nieuwbouw situaties.  Per  1 juli 2018 wordt de aansluitplicht uit de Gaswet , voor kleingebruikers, waaronder nieuwbouwwoningen,  geschrapt.  Nieuwbouwwijken worden dus niet meer aangesloten op een gastransportnet. Dit geldt voor alle woningbouwlocaties, ongeacht de omvang van de ontwikkeling, dus ook voor individuele woningen.

Alternatieve manieren voor de C.V. ketel

De energiestransitie is in volle gang. De 2e kamer heeft het Voorstel Energie Transitie (VET) aangenomen. Daarmee lijkt een einde te komen aan de vertrouwde C.V. ketel. De C.V. ketel wordt in de ban gedaan. Bouwaanvragen die voor 1 juli 2018 zijn aangevraagd mogen nog met een gasgestookte C.V. ketel uitgevoerd worden. Maar daarna niet meer. Dit markeert een heel belangrijk punt in de bouw. En zorgt straks voor een sterke impuls voor warmtepompen en alternatieven die voor verwarming zorgen. Hieronder staan een aantal mogelijkheden:

Lucht water-warmtepomp

Deze warmtewisselaar werkt als een omgekeerde koelkast en haalt de warmtebehoefte uit de buitenlucht. Deze lucht brengt temperatuur over aan water die zorgt voor de opwarming van de woning. Koelen is ook mogelijk met dit systeem

Aardwarmtepomp

Er wordt water in de grond gepompt. hiervoor moeten veelal bronnen geslagen worden. De temperatuur van het water in de zomer wordt benut voor verwarming in de winter.

Meerkosten van gasloos bouwen

De meerkosten van gasloos bouwen zijn bij aanschaf zeker aanwezig. De meerkosten variëren van globaal €6000,= tot 30.000,= of meer. Afhankelijk van grootte, type en eisen. Daarnaast werkt een pomp op electriciteit en zien we vaak dat er gekozen wordt voor zonnepanelen. Deze panelen hebben een terugverdientijd van circa 7 tot 10 jaar. Afhankelijk van type, oriëntatie en nog een aantal andere punten. Het toepassen van zonnepanelen is niet noodzakelijk, maar vaak wel logisch om de EPC (de Energie Prestatie Coefficient) te behalen die nodig is. Momenteel is deze 0,4. Het is de verwachting dat deze in 2020 0,2 is. Dat betekent een halvering van de energiebehoefte.

Ervaren architect met gasloos bouwen

We hebben veel ervaring met gasloos bouwen. Momenteel worden er 29 woningen in Blaricum gerealiseerd waar we aan mee hebben gewerkt die geen gasaansluiting krijgen. Ook zijn er veel andere woningen en villa’s die met warmtepompen zijn uitgerust. Voor al deze woningen hebben we ook zelf de EPC berekeningen gemaakt. We zijn dus goed thuis in de mogelijkheden en helpen u graag aan een mooie en duurzame woning. Veel tevreden opdrachtgevers gingen u voor.

Wilt u ook een mooie en duurzame woning? Neem dan contact op met ons architectenbureau.

 

Op zoek naar uw
Droom(t)huis?

Vul hier uw naam en email adres in en wij nemen geheel vrijblijvend contact met u op.