Neem contact met ons op >
 

Buitengevel isolatie in plaats van een spouwmuur

nieuwbouw Frank Lloyd Wright_villa_01Architecten
dec 07 2017

Buitengevel isolatie in plaats van een spouwmuur

Gevelisolatie als compactere bouwmethode

Nieuwe bouwmethode

Met de steeds strengere eisen in de woningbouw wordt er in de bouwsector verder gekeken dan alleen de traditionele methoden. De spouwmuur zien we dan ook vaker vervangen worden door andere methoden. Gevelisolatie is dan een goed alternatief. Er is dan geen luchtspouw meer nodig. De eindafwerking zoals stucwerk of steenstrips wordt op de gevelisolatie aangebracht. Een dunnere wanddikte betekent ook meer binnenruimte.
buitengevelisolatie_Steenstrip_Natuursteen_Woning_01Architecten_raamdorpel

Kostenbesparing

De huidige norm van de spouwmuur is al circa 37 tot 40 centimeter om een voldoende hoge isolatiewaarde te behalen. Bij een gelijke isolatiewaarde met gevelisolatie komen we op 32 cm en scheelt dit al snel 15% op de totale dikte. Dit effect neemt toe naarmate de isolatiewaarde van de wand hoger wordt. Dit heeft ook een gunstig effect op de kosten. De constructieve elementen ter plaatse van gevelopeningen zijn nu maar 1 keer benodigd. Bij een traditionele spouwmuur is dit vaak twee keer nodig voor beide muren. Daarnaast zien we ook een materiaal besparing. Een steenstrip is minder dan de helft van een normale baksteen. Ook kunnen er vaak 2 steenstrips uit 1 baksteen gehaald worden.
Gevelisolaite_stucwerk_Natuursteen_Zink_01Architecten

Wereldwijde toepassing

Één van de grootste leveranciers voor deze gevelisolatie is Sto Isoned B.V. Door hun jarenlange ervaring en toepassingen is er een enorme hoeveelheid kennis beschikbaar. Wereldwijd wordt dit systeem al jaren gebruikt en langzaam zien we deze trend ook in Nederland terug. Dit heeft het voordeel dat veel oplossingen al zijn bedacht en er ervaring mee is. Hierdoor kunnen vele uitstralingen behaald worden.

Amerikaansestijl_FrankLloydWright_Gevelisolatie_Stucwerk_Eikenhout_01Architecten

Actueel project

Bij 01 Architecten ontwerpen we op maat gemaakte woningen, waarbij de uitstraling moet passen bij de wens van de opdrachtgever. Een van deze ontwerpen is een villa geïnspireerd op de Amerikaanse stijl van Frank Lloyd Wright. Kenmerkend door de flauwe dakhelling. Met gevelisolatie is het gelukt om de uitstraling van stucwerk te combineren met een donkere plint en een spekband. Doordat alle eindafwerking op de isolatie word geplakt, zijn er verschillende uitstralingsmogelijkheden naast elkaar mogelijk. Iets wat bij een traditionele spouwmuur veel minder eenvoudig is. Gevelisolatie biedt de bouwsector nieuwe mogelijkheden waarbij de architectuur voorop blijft staan.

Heeft uw bouwplan ook een frisse blik nodig waarbij de mogelijkheden van tegenwoordig worden meegenomen? Neem dan contact met ons op! We zoeken graag de beste oplossing voor uw woonwensen.