Neem contact met ons op >
 

Hoe vind u de architect die bij u past?

Hoe vind u de architect die bij u past?

U wilt bouwen, en zoekt een architect. Maar waar vind u de architect die het best bij u past? En welke architect weet uw wensen het best om te zetten in een ontwerp wat u aanspreekt?  Onderstaande punten helpen u op weg. U kunt uw zoektocht beginnen op de site www.architectenwijzer.nl Hier kunt u uw voorkeuren selecteren. En de afstand die u tot uw architect wenst te rijden. Ook is er een architectenregister en een branchevereniging (BNA) die kan helpen. En natuurlijk werkt googlen op afbeeldingen om te zien wat er zoal te koop is. Mond-tot-mond reclame is ook veel waard. Vraag eens rond in de kennissenkring. Raadpleeg de websites van een aantal architecten en maak vervolgens een shortlist van een aantal ‘kandidaten’, waar u een afspraak mee maakt.

1. Zet voor uw eerste afspraak met een architect – ook al is het ‘maar’ een oriënterend gesprek – zoveel mogelijk gedachten over uw te realiseren droomwoning op papier. Denk aan grootte van de ruimte(s), stijl van het pand en het interieur (bijvoorbeeld met hogere plafonds?), maar ook aan de manier waarop u de ruimte(s) gaat gebruiken (intensief, zelden, met kinderen, ’s avonds, overdag enz). Dit geeft de architect een eerste handvat voor het definitieve ‘programma van eisen’.

2. Bekijk het portfolio met gerealiseerde woningen en villa’s van de architect. Er is grofweg een verdeling te maken in 2 types architecten:

–       De bouwheer: Architecten die op basis van hun eigen ontwerpfilosofie uw opgave vorm geven. Deze architecten zijn vaak wat dominanter en bepalen wat ‘goed voor u is’. Wanneer het portfolio u aanspreekt, kan de architect u duidelijk sturen.

–       De metgezel: Architecten die luisteren naar uw wensen en op basis daarvan kijken welk ontwerp het best bij u past. Deze architecten kunnen dominant zijn, maar wachten veelal af tot u uw verhaal gedaan hebt. Daarna wordt gekeken welke ontwerpfilosofie het best aansluit bij u. Ze ontwerpen woningen in verschillende stijlen en geven ruimte aan uw inbreng in het ontwerp. 01 Architecten behoort tot deze laatste categorie.

3. De portfolio is belangrijk, maar de persoonlijkheid van de architect ook. U gaat de komende tijd nauw met elkaar samenwerken. Of u elkaar aardig vindt speelt echt een rol. Luistert hij/zij rustig naar u? Maakt hij/zij veel aantekeningen tijdens het gesprek? Dit zijn goede signalen van hoe de samenwerking in de toekomst zal verlopen.

4. Wees open, eerlijk en duidelijk. Uw architect kan zijn/haar werk alleen goed doen wanneer u hem/haar binnen laat kijken in uw leven. Wees ook eerlijk over budget en beschikbare tijd. En wees vooral open in uw commentaar. Tekent de architect een te strakke opzet en wilt u een klassieker woning? Zeg het direct.

5. Maak een ‘moodboard’. Toon uw architect foto’s (uit tijdschriften, boeken of zelf gemaakt) van voorbeelden die u mooi vindt. Dit kan in het 1e gesprek al. Hoe meer informatie u aanreikt, des te beter zal een eerste ontwerp al aansluiten bij uw ideeën. Daarnaast ontwikkelt u ook zelf uw gevoel over uw nieuwe woonplek.
6. Vraag om gespreksverslagen, maar maak ondertussen ook zelf aantekeningen. Zo worden misverstanden zoveel mogelijk voorkomen.

7. Streef naar samenwerking. Dit is vaak het moeilijkste aspect van de relatie opdrachtgever en architect. Ja, het is uw huis, maar probeer niet alles te dicteren. Geef aan de andere kant ook niet alles uit handen. Een architect is een deskundige en soms zijn zijn/haar ideeën echt beter dan de uwe. Het omgekeerde is ook waar. Een goede architect ontwerpt uw droomwoning voor de klant en niet voor zichzelf. En een goed gesprek over een verschillend inzicht resulteert in een bewuste keuze. Waardoor het nog meer uw eigen plek wordt.

Benieuwd geworden wat 01 Architecten voor u kan betekenen? Neem contact op met Dennis Kemper en vraag een eerste gesprek aan.