Neem contact met ons op >
 

Jaren 30 wijk Tabbakssteeg in Leusden krijgt vorm

Jaren 30 woning met accent en hoekkozijnen Tabakssteeg te Leusden

Jaren 30 wijk Tabbakssteeg in Leusden krijgt vorm

Nieuwbouw in jaren 30 sfeer

Het nieuwbouwplan Tabakssteeg in Leusden is nieuwbouw in jaren 30 sfeer. Een duidelijk beeldkwaliteitplan legt de basis voor de uitstraling van deze nieuwbouw wijk. Dat er binnen de kaders van het beeldkwaliteitplan nog veel variatie mogelijk is valt te zien in de wijk. Wie door de wijk rijd ervaart naast diversiteit vooral ook samenhang. Dennis Kemper van 01 Architecten uit Nijverdal heeft een aantal woningen hier mogen ontwerpen. Op die manier is er een steentje bijgedragen aan een sfeervolle nieuwbouwwijk.

Realistie van een nieuwbouw jaren 30 wijk

Om tot een sfeervolle jaren 30 wijk te komen is er door VOF Tabakssteeg een beeldkwaliteitsplan gemaakt. Ook is er een commissie in het leven geroepen om de kwaliteit van de wijk te waarborgen. Om een mooie wijk te maken zijn er opdrachtgevers nodig die hier zin en vertrouwen in hebben. Deze opdrachtgevers moeten voldoende willen investeren om de kwaliteit te realiseren waar iedereen naar op zoek is. In Tabakssteeg in Leusden is dit gebeurt door er zorg voor te dragen dat veel vrijstaande woningen aan doorgaande wegen komen te staan. Er is een eenduidig beeld bedacht wat aanspreekt in de markt. Er zijn seriematige woningen in jaren 30 sfeer, maar particulier opdrachtgeverschap zien wij als 1 van de  belangrijkste pijlers achter het succes van deze jaren 30 wijk.

 

Voorbeelden van nieuwbouw jaren 30 villa’s

Onderstaand enkele nieuwbouw jaren 30 villa’s die door Dennis Kemper van 01 Architecten ontworpen zijn in de wijk Tabakssteeg in Leusden.

Dertiger jaren woning in Tabakssteeg te Leusden

Dertiger jaren woning met bloemkozijn, luifel, hoekkozijn en dakkapel

 

Klassiek jaren 30 villa in de Tabakssteeg te Leusden

Klassiek jaren 30 villa in de Tabakssteeg te Leusden met veranda, grote gootoverstekken en topgevels zonder overstek

 

Klassieke rietgedekte jaren 30 woning in Tabakssteeg te Leusden

Klassieke rietgedekte jaren 30 woning met een donkere plint en donkere houten delen op de verdieping. Er zijn gemetselde rollagen onder de kozijnen toegepast evenals roedes en vast raamhout.

 

nieuwbouw villa jaren 30 met leien en wit gestucte accenten Leusden

Nieuwbouw villa in  jaren 30 sfeer met leien dakbedekking en wit gestucte bovenbouw. De entree is in een accent gelegd en steekt naar voren waardoor de toegang prominenter wordt.

Kenmerken van jaren 30 nieuwbouw villa’s

Jaren 30 villa’s verschillen in vormgeving veel. Maar hebben binnen de verscheidenheid ook veel overeenkomsten. Hieronder zien we een opsomming van een aantal kenmerken die we in jaren 30 villa’s veel zien

  • speelse rijke vormgeving
  • erkers en uitbouwen
  • royale dakoverstekken
  • rode bakstenen
  • voegen die diep terug liggen
  • witte kozijnen
  • vast raamhout
  • roedes
  • accenten in het metselwerk
  • gebakken donkere dakpannen

De historie van de jaren 30 vormgeving

De jaren 30 (en de late jaren 20) was een gouden periode in de Nederlandse architectuur. Er was welvaart die bereikbaar was voor een steeds grotere groep. Deze welvarende middenklasse werd bewuster en wilde graag nieuwbouwen. Vanuit de frivole architectuur van de Jugendstil uit het einde van de 19e eeuw en aan de andere kant het classicisme kwam er de tegenhanger in de vorm van uitgesprokener baksteen architectuur. De Amsterdamse school werd populair. Zowel in stedelijk gebied als daarbuiten. Baksteenarchitectuur met rode stenen, mooie diepe voegen en witte accenten werd de trend. Er was nog steeds ruimte voor verbijzonderingen en het maken van ornamenten in de architectuur. Maar de klassieke manier waarop dat gebeurde werd vrijer en praktischer. En daardoor bereikbaar voor een grote groep mensen.

Zelf nieuwbouw in de sfeer van de jaren 30

Zoekt u ook nieuwbouw in jaren 30 sfeer? Dan bent u bij 01 Architecten aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact op en vraag een gesprek met de architect aan. Ook wanneer u een andere sfeer zoekt bent u welkom. Of bekijk eerst rustig andere ontwerpen van villa’s en woningen.