Nieuws

Nieuwbouw woning in het buitengebied

 

vergunningvrij bouwen buitengebied bijgebouwen

Woning bouwen in het buitengebied (volume en vrijstellingen)

Vergunningvrij bouwen in het buitengebied maakt het mogelijk meer volume te realiseren dan in het bestemmingsplan staat weergegeven. Ook zijn er andere mogelijkheden om meer volume te realiseren, zoals verderop in dit artikel toegelicht.

In het buitengebied van Nederland gelden andere regels voor het bouwen van een woning dan binnen de stad en dorpsgrenzen. Binnen de stad en dorpsgrenzen (zoals deze in het bestemmingsplan staan) worden in het algemeen geen maximale inhoudsmaten gehanteerd. In het buitengebied is dit wel op vrijwel iedere locatie het geval. 01 Architecten houd bij het ontwerp rekening met de inhoudsmaat die in het buitengebied is toegestaan. Ook kijken we desgewenst naar creatieve manieren om meer volume te realiseren.

Verbouwde woning te Almen met veranda potkachel en uitbouw
Verbouwde woning te Almen met veranda en uitbouw

(zie ook bovenstaand voorbeeld waarbij de eikenhouten, pannengedekte uitbouw vergunningsvrij is) Om te kijken of uw locatie zich in het buitengebied bevind, kunt u kijken op www.ruimtelijkeplannen.nl

Volumes van woningen in het buitengebied

In de meeste bestemmingsplannen staat omschreven dat woningen maximaal 750 kubieke meter (kuub of m3) mogen zijn, veelal met 75 of 100 vierkante meter bijgebouw. Of dit ook voor uw locatie geld is te zien in het bestemmingsplan van de gemeente. Zo kan dit minder zijn (bijvoorbeeld 600 of zelfs 450 kuub), maar ook meer, bijvoorbeeld 1000 kuub. Sommige gemeentes zijn bezig met het vergroten van het volume; de gemeente Holten-Rijssen denkt aan vergroting van het volume van 750 naar 1000 m3.

De manier waarop het volume van een woning bepaald wordt

Belangrijk bij de bepaling van de maat van de te bouwen woning in het buitengebied is ‘de wijze van meten’. Dit is een hoofdstukje in het bestemmingsplan waarin exact omschreven staat hoe het volume berekend moet worden. Hierin staat of een overstek of rieten kap moet worden meegerekend. Maar ook of de begane grond vloer meegerekend moet worden. In het buitengebied wordt gestreefd naar een uniformere toetsing, met steeds minder verschillen tussen gemeentes. Het maakt echter een aanzienlijk verschil of de begane grondvloer wel of niet meegerekend dient te worden.

Manieren om grotere woningen in het buitengebied te bouwen

Wanneer u in het buitengebied een grotere woning wilt dan 750 m3 zijn er tal van mogelijkheden de woning te vergroten. Een aantal van deze manieren staan hieronder. Sommigen zijn met behulp van vrijstelling mogelijk.

  • 10% vrijstelling: veel gemeentes verlenen een (binnenplanse) vrijstelling waarbij 10 % meer kan worden aangevraagd (dus in plaats van 750 m3 mag er dan 825 m3 gerealiseerd worden).
  • Vergunningsvrij bouwen: de regels voor vergunningsvrij bouwen zijn op alle woningen van toepassing (tenzij expliciet uitgesloten) dus ook voor woningen in het buitengebied. De regels zijn te vinden op www.VROM.nl  Dit betekent in hoofdlijn dat er een uitbouw op de begane grond gerealiseerd mag worden van maximaal 4 meter diep. De hoogte is in de zone van 4 m buiten de hoofdbouw maximaal 30 cm boven de verdiepingshoogte. De vergunning vrije uitbouw staat minimaal 1 meter uit de voorgevel. Er mag bij een achtererfgebied van 900 m2  een vergunningsvrije aanbouw gerealiseerd worden van 150m2 (met aftrek van alle bijgebouwen in het achtererfgebied). De vorm van het ontwerp bepaald normaal gesproken in de vergunning wat de hoofdbouw is en wat de bijgebouwen. In de landelijke regelgeving is ook het gebruik bepalend. Het kan dus zijn dat een uitbouw in de vergunning een bijgebouw is en in de landelijke vergunningvrije regelgeving als hoofdbouw wordt gezien. Hierdoor zijn extra m2 te realiseren.  Ook zijn dakkapellen  in bepaalde gevallen vergunningsvrij.
  • Toepassen van een kelder: vaak wordt dit volume niet meegeteld. Soms speelt mee dat een kelder dan niet rechtstreeks van buiten bereikbaar mag zijn.
  • Slopen groter volume: Wanneer er een groter bouwvolume gesloopt wordt dan bestemmingsplantechnisch staat omschreven, is het in veel gevallen mogelijk die inhoudsmaat terug te bouwen. Dit kan in de vorm van nieuwbouw en anders vrijwel altijd in de vorm van een verbouw waarbij het grootste deel van de oorspronkelijke bebouwing gesloopt wordt.
  • Benutten van het bijgebouw: wellicht kunnen sommige woonfuncties in het bijgebouw ondergebracht worden. En kan er met slimme koppelingen tussen hoofdgebouw en bijgebouw gewerkt worden.
  • Woning van allure / KGO: er zijn regelingen die het mogelijk maken om groter te bouwen. Deze regelingen werken veelal op basis van een wisselwerking: wanneer u aantoonbaar kwaliteit toevoegt, dan is er voor u meer mogelijk.
  • Samenvoeging met Ruimte Voor Ruimte ( RvR (voorheen Rood voor Rood) : Er zijn contingenten (bouwrechten om een woning te mogen bouwen) te koop. Wanneer deze (met gemeentelijke toestemming) worden gecombineerd met een aanwezig bouwrecht mag er bijvoorbeeld 1500 m3 gebouwd worden

01 Architecten zorgt regelmatig voor het realiseren van grote(re) woningen in het buitengebied. En ook binnen strikt omschreven bestemmingsplannen binnen de bebouwde kom (bijvoorbeeld in gemeente Blaricum en Laren) wordt de grens van wat mogelijk is opgezocht. Op die manier zetten we onze kennis in om voor u het maximaal haalbare te realiseren.

Vergunningvrij bouwen in het buitengebied

Vergunningvrij is er veel mogelijk in het buitengebied. Op het moment van schrijven van dit artikel (december 2023) staan we aan de vooravond van de nieuwe omgevingswet. Deze nieuwe omgevingswet schuift de bevoegdheden van vergunningvrij bouwen (en de daarbij behorende regels!) door van de landelijke rijksoverheid naar de regionale overheid (de gemeenten). Dat betekent dat de uniformiteit van de regels mverguningvrije regels wellicht in 2024 per gemeente gaan verschillen. Of dit ook het geval gaat worden is nu niet te zeggen.

Wilt u weten welke mogelijkheden er voor u zijn, dan kunt u contact opnemen. Of kijk naar onze gerealiseerde nieuwbouw woningen. We helpen u graag verder.

Op zoek naar uw
Droom(t)huis?

Vul hier uw naam en email adres in en wij nemen geheel vrijblijvend contact met u op.