Neem contact met ons op >
 

Ontwerp van Gooise villa door 01 Architecten

Ontwerp van Gooise villa door 01 Architecten

01 Architecten is deze week begonnen met het uitwerken van de bouwtekeningen voor de bouwaanvraag van bovenstaande Gooise villa. De villa wordt gebouwd in Blaricum. De verwachting is dat de woning volgend jaar af is.

Villa’s in het Gooi

De Gooise villa’s zijn ontstaan uit verbouwde boerderijen en zomerverblijven. Veelal rietgedekt, met een landelijke uitstraling. Doordat de woningen regelmatig verbouwd werden, kregen de woningen een steeds rijkere vormentaal. In de nieuwbouw villa’s wordt deze rijke vormentaal in 1 keer gerealiseerd. Ook zijn de woningen vaak wit, omdat vroeger het schilderen van de woning verdoezelde op welke plekken kozijnen waren vervangen en waar nieuwe stukken aan waren gebouwd. Het schilderwerk (al dan niet in combinatie met het aansmeren van de wanden met specie) hielp daarnaast bij het weren van vocht uit de woning. Inmiddels wordt de term “Gooise villa” in heel Nederland gebruikt voor luxe villa’s met een rijke vormentaal.

Vormgeving van de Gooise villa, volgens 01 Architecten

01 Architecten ziet een goed ontworpen Gooise villa als een gebalanceerde mix tussen een rijke vormentaal en herhaling van elementen. Zo is de vorm van de woning speels. De woning heeft een aantal accenten die richting de toegang en de tuin gericht zijn. Deze accenten zijn gebaseerd op de hoofddoorsnede. Ook zijn de accenten niet hetzelfde. Het ene accent heeft een veranda, het andere een knikje. De maat van de ramen is consequent gelijk  en dat zorgt voor rust. De ramen worden wel in verschillende composities toegepast. Hierdoor blijft de vormgeving dynamisch.

Materialisering en detaillering

Een goed ontworpen Gooise villa heeft een bijpassende materialisering en detaillering. Het dak is (in dit geval) van riet en de gevel is overwegend wit. Op de verdieping en in het bijgebouw worden donkere, zwart gebeitste houten planken toegepast. De kozijnen worden vrijwel allemaal voorzien van raamhout. En de ramen worden voorzien van roeden. Hierdoor is veel hout zichtbaar in de gevel, wat een aangekleed beeld geeft. De waterslagen zijn van hardsteen en liggen op de zelfde hoogte dan het vertikaal verwerkte, terugliggende metselwerk. Door het terugliggen van dit metselwerk ontstaat er een mooie heldere overgang tussen de gemetselde onderzijde en de gestucte bovenbouw.

Plattegrond en gevel

Gevel en de indeling van de woning (plattegrond) beïnvloeden elkaar. In het ontwerpproces is een pakkend gevelaanzicht in combinatie met een goede plattegrond een goed startpunt. Wanneer de exacte wensen zich verfijnen tijdens het proces kan het zijn dat de plattegrond wijzigt. Een gevelaanpassing kan dan heel logisch zijn. Ook kan het zijn dat een aanpassing in de gevel aanleiding is voor wijziging van de plattegrond. Het concept van een Gooise villa leent zich uitstekend voor een ontwerpproces van voortschrijdend inzicht in verfijning.

Dennis Kemper van 01 Architecten heeft veel verschillende Gooise villa’s ontworpen. In Blaricum, maar ook ver daar buiten. Bent u ook op zoek naar een goed architectonisch ontwerp voor een nieuwe Gooise villa, dan gaat 01 Architecten graag met u in gesprek. Ook kunt u op de site verder kijken naar gerealiseerde villa’s of inspirerende schetsontwerpen.