Neem contact met ons op >
 

Schetsontwerp van een rietgedekte woning

luxe-nieuwbouw-woning-riet-wit-veranda.jpg
sep 14 2020

Schetsontwerp van een rietgedekte woning

Het ontwerp van een woning in beschermd stadsgezicht

Voor een opdrachtgever in het midden van het land wordt op dit moment een schetsontwerp van een rietgedekte woning gemaakt. Het ruime perceel bevindt zich in een gebied waar een beschermd stadsgezicht van toepassing is. Dit heeft tot gevolg dat de betreffende gemeente extra eisen stelt aan de uitstraling van de woning. Zo hecht de gemeente er onder andere waarde aan dat de woning beschikt over karakteristieke elementen. De vormgeving van dit element wordt als herkenningsteken van de woning ervaren. Dit vraagt om de nodige aandacht en expertise bij het maken van het ontwerp. 01Architecten heeft eerder woningen ontworpen waarbij een beschermd stadsgezicht van toepassing is. De opdrachtgever heeft daarom besloten om hun droomwoning door 01Architecten te laten ontwerpen.

luxe nieuwbouw woning riet bijgebouw met kap

schetsontwerp van een rietgedekte woning (voorgevel)

Verspringende kappen en goothoogtes

De opdrachtgever was zeer gecharmeerd van een eerder door 01Architecten ontworpen woning. Deze referentiewoning beschikt over een rieten dak waarbij een aantal verspringende kappen de woning een speelse uitstraling geven. Naast deze verspringende kappen is er ook gebruik gemaakt van verschillende nokhoogtes en goothoogtes. 

Bij het ontwerp voor de woning hebben we er in basis voor gekozen om een eenduidige kapvorm toe te passen. Om aan te sluiten bij het referentiebeeld hebben we besloten om in het ontwerp ook gebruik te maken van verspringende kappen en wisselende nok- en goothoogtes. Deze zorgen samen met de geveluitwerking voor heldere accenten. Dit komt de herkenbaarheid van de woning ten goede.

Door bij de verschillende accenten te variëren in de nok- en goothoogte, zijn we in staat geweest om de nadruk juist te leggen op die plekken die van belang zijn voor de uitstraling en herkenbaarheid van de woning. Omdat het een wens is van de gemeente om een herkenbare entree te hebben, hebben is gespeeld met de hoogte van de druiplijn om daarmee de entree nadrukkelijker in het ontwerp aanwezig te laten zijn. 

Moderne accenten

Dat de betreffende locatie in een gebied met beschermd stadsgezicht ligt, betekent niet op voorhand dat het ontwerp geen moderne accenten kan bevatten. Er kunnen namelijk wel degelijk moderne accenten aan het ontwerp toegevoegd worden. Hierbij is het echter wel van belang dat deze accenten op een evenwichtige manier in het ontwerp geïntegreerd worden.

Omdat de opdrachtgever een woning wenst welke enerzijds een klassieke en anderzijds een eigentijdse uitstraling heeft, hebben we er in het ontwerp voor gekozen om 2 kaders in de zijgevel toe te passen. Naast dat deze kaders, samen met de aangebrachte accenten, zorgen voor een moderne uitstraling van de woning, zorgen ze er tevens voor dat we in de gelegenheid waren om grote glaspartijen in de zijgevel te plaatsen. Omdat deze glaspartijen onderdeel zijn van het moderne accent, conflicteert dit niet met de meer klassieke uitstraling van de woning. Door de moderne accenten in de gevel, welke is georiënteerd op het zuiden, hebben we eveneens aan de wens van de opdrachtgever voldaan om veel zonlicht de woning binnen te laten komen.

Moderne beleving in het interieur

Naast dat we in het schetsontwerp van een rietgedekte woning aan de buitenzijde een aantal moderne accenten hebben toegevoegd, hebben we dit ook aan de binnenzijde van de woning gedaan. Een goed voorbeeld hiervan is de extra hoogte ter plaatse van de keuken aan de achterzijde van de woning. In de uitbouw aan de achterzijde van de woning is namelijk besloten om hier geen verdiepingsvloer in aan te brengen zodat er een vrije hoogte van ruim 4,5 meter ontstaat waarbij tot in de nok gekeken kan worden. In combinatie met het vele lichtinval versterkt dit het ruimtelijke gevoel van de woning.

keuken met hoog plafond tot in de nok

Om te voorkomen dat de woning te veel opwarmt door de grote, hoge glaspartijen, is besloten om beweegbare lamellen aan te brengen aan de buitenzijde van de woning. Naast dat deze lamellen een zonwerende functie hebben, wordt met het toepassen van de lamellen ook de gewenste moderne uitstraling versterkt.

luxe-nieuwbouw-woning-riet-wit-veranda.jpg

Schetsontwerp van een rietgedekte woning met moderne accenten

Bij het maken van het schetsontwerp van een rietgedekte woning in het midden van het land heeft 01Architecten gestreefd naar een ontwerp welke enerzijds voldoet aan de wensen van de opdrachtgever en anderzijds voldoet aan de geldende regels op de specifieke locatie. Door op een speelse manier om te gaan met verspringende kappen en goot- en nokhoogtes wordt op een moderne manier omgegaan met traditionele vormen en materialen. Door daar moderne, eigentijdse accenten aan toe te voegen, is een beeld gecreëerd welke goed past binnen het gebied waarop beschermd stadsgezicht van toepassing is en aansluit bij de wensen van de opdrachtgever.