In het buitengebied is ruimte overvloedig aanwezig. Een goede woonboerderij heeft een juiste balans tussen openheid en geborgenheid. Dit fraai gebouw is daar een mooi voorbeeld van.
Volume opzet woonboerderij
De woning bestaat uit een hoofdbouw van 1000 kuub en een aangebouwd bijgebouw van 200 m2. Daarnaast is op het perceel nog een bestaande kapschuur aanwezig.
Landschappelijke inpassing van de woning
De woning is schitterend gelegen aan de rand van het Nationale park “De Sallandse Heuvelrug”. De aanwezige ruimtelijkheid van het perceel is fraai, maar maakt het ook noodzakelijk een aantal keuzes te maken. Zo is er besloten om de oriëntatie van de bijgebouwen zo te maken dat een beschutte plek ontstaat. Deze plek ontstaat door het bijgebouw wat naar achteren te plaatsen. Een laag, plat en donker tussenlid koppelt het rietgedekte woonhuis met het rietgedekte bijgebouw.
Benutten van het bijgebouw
Een bijgebouw is te gebruiken voor opslag en bergruimte. Maar natuurlijk ook voor andere doeleinden. In dit geval is er een sfeervol bed and breakfast in gehuisvest. Doordat de kap gedeeltelijk open is en de veranda onder de kap uitkomt, ontstaat er een heel ruimtelijk beeld.
Sfeervolle detaillering
De woonboerderij is nieuw gebouwd en dat is duidelijk te zien. In de sluitsteen boven het getoogde kozijn is het bouwjaar weergegeven. Om het gevoel van nieuwbouw te verminderen zijn er sfeervolle details toegepast die de woning vanaf dag 1 karakter geven.