Droomt u ook over het wonen in een statig landhuis. Met de luxe van nu en de uitstraling die bij een landhuis hoort. Dan is nieuwbouw misschien iets voor u. Al enkele jaren is de rood-voor-groen-regeling van kracht. Deze regeling maakt het mogelijk om in het buitengebied een nieuw landgoed te ontwikkelen. Waarbij naast nieuw rood, zoals een landhuis, ook nieuw groen wordt aangelegd. Hierdoor ontstaat er een openbaar natuurgebied die de kwaliteiten en karakteristieke elementen van de omgeving representeren. Deze ontwikkeling maakt het voor u mogelijk om te wonen op een landgoed in een nieuwbouw statig landhuis. Naast een architect die uw wensen kan vertalen in een fraai woningontwerp is er vrijwel altijd ook een landschapsarchitect bij betrokken.
Proces van landgoedontwikkeling naar landhuis
Het bestemmingsplan is inmiddels opgesteld en definitief. Momenteel zijn wij bezig om in het buitengebied in de provincie Overijssel een statig rietgedekt landhuis te realiseren. De woning is met de statige hoge voorzijde gericht op de openbare weg. Een rieten kap komt in deze opzet niet zo vaak voor. Vroeger werden veel landhuizen vaak met pannen gedekt. Toch zijn er ook er ook authentieke voorbeelden van rietgedekte landhuizen in de omgeving. Deze zijn als referentie gebruikt. De verticale belijning benadrukt de allure van een statig landhuis die het op deze plek mag hebben. Het landgoed is samen met de nieuwe aanplant een aanwinst voor de omgeving. Aan de voet van een natuurgebied biedt deze woning een unieke woon mogelijkheid in de natuur. Daarnaast is het natuurgebied door de overheid aangemerkt als ecologische hoofdstructuur.
Het ontwerp van statig landhuis
De woning heeft een statige voorgevel. Deze is gericht op de openbare weg. Het verticale accent benadrukt de riante uitstraling. De gevel is symmetrisch in opzet. Dit vertaald zich op de begane grond naar een ruime woonkeuken met uitzicht over de oprijlaan. Aan de andere zijde bevind zicht de woonkamer met zich naar de tuin. Dit resulteert in een prettige woonplattegrond met on-Nederlandse vergezichten over het landgoed. Op de verdieping bevinden zich enkele slaapvertrekken en een badkamer. In het ontwerp is ook rekening gehouden met een kantoor aan huis. Hiervoor is aan de achterzijde een afzonderlijk kantoor gesitueerd. Hierin bevinden zich enkele kantoorruimten en een spreekkamer. Het verbindende element is in een ander materiaal (gepotdekselde houten delen) uitgevoerd. Dit zorgt voor een duidelijke scheiding en opdeling van de bouwmassa.
Onze rol
Deze ontwikkeling is geïnitieerd door de oorspronkelijke grondeigenaar. Het is in samenwerking met een landschapsarchitect en bestemmingsplan schrijver uitgevoerd. Door de samenwerking met deze partijen en afstemming met de gemeente is de bestemming van het landgoed gecreëerd. De landschapsarchitecten houden rekening met privé en openbaar binnen het landgoed. Wij geven als architecten vorm aan de woonwensen van de klant. Zo sluit het woningontwerp goed aan bij de wens van de klant. Ook past het binnen het opgestelde bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan. Maak ook een afspraak met 1 van onze architecten om uw wensen door te nemen.