Neem contact met ons op >
 

01 Architecten 1 jaar in Nijverdal

01 Architecten 1 jaar in Nijverdal

Het Nijverdalse architectenbureau 01 Architecten houd inmiddels al weer ruim een jaar kantoor aan de P.C. Stamstraat 19 te Nijverdal. In maart 2012 werd de 1e verdieping in gebruik genomen na een periode van verbouwen en renoveren. Architect Dennis Kemper kijkt tevreden terug op dit jaar en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Ook is hij blij met de keuze voor dit schitterende pand omdat het heel goed past bij een architectenbureau en heerlijk werkt. Daarnaast is het pand een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Nijverdal.

Werkzaamheden van het architectenbureau

Afgelopen jaar heeft 01 Architecten zich in Nijverdal gevestigd en aan veel verschillende, interessante projecten mogen werken. Hieronder een overzicht:

  • Verschillende nieuwbouw rietgedekte en pannengedekte villa’s
  • Herontwikkeling van locaties
  • Herbestemming van een rijksmonument
  • Nieuwbouw en verbouwingen van woningen en bedrijfspanden
  • Rood voor Rood projecten (RvR), Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO) voor particulieren, de zakelijke markt en voor landgoederen

De werkzaamheden werden vooral voor particulieren en de zakelijke markt verricht. De activiteiten in projectmatige en seriematige woningbouw zijn dit jaar, ondanks de ruime ervaring hierin, beperkt geweest.

Heeft u bouwplannen, en wilt u eens een vrijblijvend gesprek aangaan, dan bent u van harte welkom aan de P.C. Stamstraat 19 in Nijverdal.

Historie van het pand

In 1852 werd door de gebroeders Salomonson de 1e steen gelegd. Vermoedelijk zat de heer Salomonson zelfs op exact de zelfde plek als waar nu architectonische plannen worden bedacht. Destijds werd het geld verdiend met de productie van gebleekte witten effen katoentjes. Deze werden vervoerd naar Haarlem en Amsterdam en gingen daarna naar Nederlands Indie. Het kantoor werd dus destijds gebouwd voor een internationaal opererend bedrijf. Deze ambitie is ook in de gevel af te lezen. Het pand heeft hoge ramen in alle gevels, zodat er ook zonder kunstlicht goed gewerkt kon worden. Vanaf de 1e verdieping (waar de directeur zat) was de toegangspoort naar het fabrieksterrein goed in de gaten te houden. Ter verfraaiing zijn er verschillende gebeeldhouwwerkte gezichten in de gevel verwerkt, evenals een fraai uurwerk. Strakke stenen, in verschillende kleuren werden gecombineerd om de gevel nog mooier te maken. De entree en vooruitgebouwde accenten zijn wit gestucadoord, waardoor ze meer opvallen. Boven de toegang staan de letters NSB te lezen. Dit staat voor Nederlandse Stoomblekerij. Deze Stoomblekerij is de oudste en grootste blekerij van Nederland geweest, en feitelijk verantwoordelijk voor het ontstaan van Nijverdal.